Многогодишното растение агаве принадлежи към семейството на лилиите, макар

...
  Многогодишното растение агаве принадлежи към семейството на лилиите, макар
Коментари Харесай

Защо текилата се пие със сол и лимон?

 

 шот-текила-с-лимон

Многогодишното растение агаве принадлежи към фамилията на лилиите, въпреки малко на брой да знаят това, тъй като всички мислят, че агаве произлиза от рода на кактусите. Причината вероятно е, че типът на растението припомня на кактус.

Както признават учените, агавето се отглежда от хиляди години и то даже се употребява в храната. Мексиканците са се научили да създават от ферментиралия сок на агавето напитката текила.

Ритуалът на пиянство на текила се прави по следния метод: върху външната част на китката сред показалеца и палеца, която авансово сме намокрили със личната си слюнка, изсипваме щипка сол  слагаме комат лимон или лайм. Преди да изпием текилата, облизваме солта, след което изпиваме алкохола и изяждаме парчето лимон.

Никоя друга спиртна напитка не се пие по подобен метод. Защо тъкмо за текилата са измислили подобен обред?

Говорят, че пиенето на текила почнало по този метод, откакто през 19 век в Мексико върлувала страшна грипна зараза. Мексиканските лекари лекували болните от грип със своеобразното лекарство. Те препоръчвало да се пие текила със сол и лимон.

Така ли е било в действителност, към този момент никой не може да каже. Но една друга версия звучи по-правдоподобно – солта и лимонът трансформират самобитния усет и миризма на текилата и акцентират нейния автентичен усет.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР